Rahvusooper alustab 116. hooaega "Lõbusa lese" esietendusega

/ marion leppik

Algaval hooajal jõuab Rahvusooperis Estonia publiku ette kuus uuslavastust ning avalöök antakse juba 19. augustil. Selleks on Franz Lehári operett „Lõbus lesk“, mille toovad välja muusikajuht Kaspar Mänd ja Brasiilia lavastaja André Heller-Lopes ning mille nimiosas säravad Helen Lokuta, Janne Ševtšenko ja Katrin Targo (külalisena).

„Lõbusa lese“ lugu rullub lahti Pariisis, ent lavastaja on selle toonud 1940. aastate teise poolde ning teinud peategelastest lõunaameeriklased, et mängida nii publiku fantaasia kui ideega erinevate kultuuride segunemisest.

Heller-Lopes: „Sellest ajast pärinevad USA muusikalid on ülimalt värvikad ning neis kujutati Lõuna-Ameerikat alati kauge muinasjutulise paigana. Omaaegne andekas Brasiilia staar Carmen Miranda, kes võitis Hollywoodi tormijooksuga, mõjutas nii toonast moodi kui filmikunsti (ja inimeste nägemust Lõuna-Ameerikast) – ning need filmid on nii värskendavalt lahedad!“ Lavastaja tuletab meelde, et pandeemia ja sellest tulenev uus normaalsus panevad meid kõiki otsima elu helgemat poolt. Tõeliselt hea operett just seda pakubki.

Juba nädala pärast saab aga nii Tallinna kui Tartu publik Vana Tallinn Gala raames nautida Mozarti „Idomeneo“ kontsertlavastust, mille toovad välja muusikajuht Risto Joost ning lavastaja Veiko Tubin.

5. septembril ootab kõiki huvilisi Estonia teatrilaat, kus on üllatusi mitmest mastist: toimub lavastuse „Pilvede värvid“ DVD esitlus, saab nautida kontserti, osta estoonlaste näputööd ja kokakunsti ning pealekauba lasta end vaktsineerida koroonaviiruse vastu!

Oktoobri lõpus meenutame hingedepäeva kontserdiga tänavu Mozarti 265. sünniaastapäeva – ettekandele tuleb Mozarti reekviem.

Novembris on tänavu oodata lausa kaht esietendust. Kammersaalis jõuab publiku ette armas lastelugu „Isand Tuutu ja salajane teatripööningKati Kivitari lavastuses ning teatrisaalis esietendub Teet Kase ballett „Louis XIV – kuningas PäikeTimo Steineri ja Sander Mölderi muusikale. Novembris tähistame kontserdiga ka Estonia Poistekoori 50 aasta juubelit.

Jaanuaris saab lavaküpseks Mozarti ooper „Võluflööt“, mille toob välja tandem Arvo Volmer ja Vilppu Kiljunen.

Teatrikuul on aga oodata Tiit Härmi balletti „Õhtused majad“ ning Tšaikovski ooperi „Jolanthe“ kontsertettekannet.

Aprillis rõõmustab muusikagurmaane rahvusooperi sümfooniaorkestri kontsert: ettekandele tulevad Lepo Sumera „Kolm sonetti“ William Shakespeare’i tekstidele ning Sibeliuse sümfoonia nr 2, D-duur, op. 43, dirigeerib Arvo Volmer.

116. hooaja lõpetame lõbusa noodi ja järjekordse maailmaesietendusega – publiku ette jõuab Tõnis Kaumanni ja Vahur Kelleri lasteooper „Naksitrallid“ (Eno Raua ainetel).

Uuel hooajal saavad täiendust nii ooperi- kui balletitrupp. Ooperitrupi stipendiaadina liitub estoonlaste perega metsosopran Karis Trass. Rahvusballeti trupp täieneb kolme balletiartisti ja nelja praktikandi võrra. Artistidena liituvad Maarja Praks, Darja Chuvargina ja Anatole Blaineau ning praktikantidena Chrissy-Ly Peedu, Tim Morgenstern, Joel Calstar-Fisher ning Leonardo Celegato. Repetiitoritena jätkavad tööd senised tantsijad Luana Georg ja Daniel Kirspuu. Senine noorsolist Cristiano Principato aga jätkab uut hooaega juba solistina.

Rahvusooperi juhtkond jätkab koosseisus loominguline juht Arvo Volmer, peadirektor Ott Maaten, balleti kunstiline juht Linnar Looris.

Kohtume Estonias!