„Isand Tuutu ja salajane teatripööning“

/ marion leppik

Teisipäeval, 2. novembril esietendub Rahvusooper Estonia kammersaalis Kati Kivitari muusikaline lastelavastus „Isand Tuutu ja salajane teatripööning“, mis põhineb Edgar Valteri lastejutul „Isand Tuutu ettevõtmised“. Helilooja on Ove-Kuth Soosaar, laulutekstide autor Leelo Tungal, valguskunstnik Anton Kulagin ning nukumeister Evelin Vassar (Eesti Noorsooteater).

Lugu hakkab hargnema sealt, kus tore vanapapi nimega Tuutu annab hinge kirbuturult ostetud puunukk Kratile. Kratt aga, selle asemel et ametivendade eeskujul vargil käia ja peremehele rikkust tuua, hakkab tegelema hoopis vastupidisega: otsib ja kogub armsa linnarahva kaotatud asju, et need tagastada. Selle tulemusena avatakse linnakeses heategevusega tegelev leiubüroo! Loo käigus tutvuvad lapsed mitmete oluliste mõtetega, näiteks, et märgata tuleb nõrgemat, ausus on auasi, nagu ka tere ja aitäh. Oma perest ja kodust, ükskõik millised need ka on, tuleb hoolida ja omi tuleb hoida. Kõike seda ühendab Ove-Kuth Soosaare komponeeritud muusika elavas esituses.

Lavastaja Kati Kivitar: „Mind köidab, kui loo sees on hellust, hoidmist ning siirust, kui lugu räägib meiega tasasel häälel ja ilma viguriteta just sellest, millest unistame ja millel on päriselt väärtus – inimeseks olemise mõõde.“

Osades:

Isand Tuutu: Mart Madiste või Urmas Põldma
Kõik teised rollid: René Soom või Aare KodasmaJanne Ševtšenko või Kadri Nirgi
Kratu: Rauno Kaibiainen (Improteater Impeerium)
Krata: Merilin Kirbits (Improteater Impeerium)