Rahvusooper lõpetab hooaja positiivse noodiga

/ marion leppik

Rahvusooperis etendub publikurohke hooaja viimase etendusena täna menukas uuslavastus „Võluflööt“. Viimase kahe aasta parimad publikuarvud lubavad 116. hooaja kokku võtta positiivse noodiga.

Tänavu sai rahvusooperis publikuküpseks seitse uuslavastust: F. Lehári operett „Lõbus lesk“, K. Kivitari muusikaline lastelavastus „Isand Tuutu ja salajane teatripööning“, T. Kase ballett „Louis XIV – kuningas Päike“, W. A. Mozarti ooper „Võluflööt“, T. Härmi ballett „Õhtused majad“, M. Kesleri lühiballett „Loomade karneval“ ja T. Kaumanni ooper „Naksitrallid“.

Rahvusooperi sümfooniaorkester ja lauljad andsid kokku üksteist kontserti ning huvilistele pakuti teatriga lähema tutvuse tegemiseks aastaringselt seitset erinevat haridusprojekti. Lõppeval hooajal külastas rahvusooperi etendusi ja kontserte 113 089 inimest, teatri külalisetendusi Soomes 2284 inimest ning teatri haridusprojektides osales 10 790 huvilist. Kokku sai hooaja jooksul Rahvusooper Estonia poolt pakutavast osa 126 163 inimest.

Publikuarvud ja saalitäituvus näitab, et hooaja populaarseimad ooperilavastused olid „Naksitrallid“, „Võluflööt“ ja „Faust“ ning menukaimad operetid/muusikalid „Pipi Pikksukk“, „Minu veetlev leedi“ ja „Viiuldaja katusel“. Ballettidest osutusid suurimaiks publikulemmikuteks „Alice Imedemaal“, „Pähklipureja“ ning „Louis XIV – kuningas Päike“.

Rahvusooperi peadirektor Ott Maaten: „Lõppevat hooaega mõjutasid tuntavalt nii pandeemia kui erinevad piirangud. Lisaks mõjutas kõike alanud sõda. Siiski oli 116. hooaeg üle mitme aasta taas terviklik ja pandeemia tõttu tuli ära teatril jätta ainult 5 etendust. Rõõm oli tõdeda, et publik leidis taas tee rahvusooperisse ning kindlasti aitasid sellele kaasa 116. hooaja värvikad uuslavastused.“

Uut, 117. hooaega alustab Rahvusooper Estonia 27. augustil X Vana Tallinn Galaga, millele päev hiljem järgneb traditsiooniline Estonia teatri laat, kus tegevust ja magusaid pakkumisi jagub ümber kogu teatrimaja. Hooaja esimeseks etenduseks on 2. septembril publiku ette jõudev ooper „Romeo ja Julia“. Esimese uuslavastusena esietendub 30. septembril J. Offenbachi operett „Orpheus põrgus“ Liis Kolle lavastuses.

Rahvusooper Estonia tänab südamest oma publikut, samuti kõiki toetajaid, kellega koostöös sündis 116. hooaeg ning kellega koos läheme vastu uuele, 117. hooajale