Sümfooniakontsert: Ravel. Mozart. Sibelius

/ marion leppik

Teisipäeval, 8. juunil toimub Estonia kontserdisaalis Rahvusooper Estonia sümfooniaorkestri kontsert. Esitusele tulevad Maurice Raveli „Hane-ema", Wolfgang Amadeus Mozarti Viiulikontsert nr 2, D-duur ning Jean Sibeliuse Esimene sümfoonia, e-moll, op. 39. Dirigeerib Arvo Volmer. Solist on Mari Poll-Novakovic (viiul).

Maurice Ravel kirjutas „Hane-ema“ 1908. aastal viieosalise süidina neljale käele ühel klaveril, teost tutvustati selle nime all esimest korda 1910. aastal ning see valmis Charles Perrault’ „Uinuva kaunitari“ ning Jeanne-Marie Leprince de Beaumont’i „Kaunitari ja koletise“ ainetel.

Wolfgang Amadeus Mozart kirjutas Viiulikontserdi nr 2, D-duur 1775. aastal. Teos on säravalt virtuoosne ning lummab dünaamika ja lüüriliste meloodiatega. Pole teada, kes soleeris teose esmaettekandel, kuid võib oletada, et see oli Mozart ise, kes mängis lisaks vioolale ka suurepäraselt viiulit.

Jean Sibeliuse Esimene sümfoonia, e-moll, op. 39 valmis 1899. aasta suvel. Sibeliuse teosed olid sageli kantud rahvusromantikast ning hingelisest vabadusest. Esimesest sümfooniast sai Sibeliuse rahvusvahelise läbimurde visiitkaart, mis avas talle 1900. aasta suvisel ringreisil maailma kontserdilavade uksed.