Estonia Selts tunnustab: Laura Maya ja Karis Trass

/ marion leppik

Rahvusooperi Valges saalis toimunud Estonia Seltsi detsembrikuisel koosolekul anti pidulikult üle nii seltsi 2020. kui ka 2021. aasta auhinnad. 

Klaudia Maldutise nimelise loominguliseks tegevuseks mõeldud stipendiumi ning sellega kaasneva Ivo Lille loodud klaasist rändauhinna pälvis Eesti Rahvusballeti solist Laura Maya

Laura on töötanud mitmetes teatrites, sh Flandria Kuninglikus Balletis, Landestheater Linzis ja Baieri Riigiballetis. Aastal 2018 liitus ta Eesti Rahvusballeti trupiga ning aastast 2020 on ta samas solist. Laura Maya lavatöö on pälvinud mitmeid auhindu. Biarritzi rahvusvahelisel klassikalise tantsu konkursil (2012) võitis ta pronksmedali. Tanzolymp võistlusel Berliinis võitis ta IV auhinna ja stipendiumi Müncheni Balletiakadeemia, Goh Balletiakadeemia (Vancouver) ja Washingtoni Balleti kursustele (2014). Londoni Kuningliku Balleti suvekursustel sai ta eripreemia aastatel 2012, 2013 ja 2014. Aastal 2020 oli ta Eesti teatri aastaauhindade nominent balleti kategoorias nimirolli eest Schiavoni balletis „Alice Imedemaal“, peaosa eest Prokofjevi balletis „Romeo ja Julia“ ning Stella rolli eest Meckleri/Ochoa/Salemi balletis „Tramm nimega Iha“. Samal aastal pälvis ta ka Estonia Seltsi fondi Klaudia Maldutise nimelise auhinna.

Tenor Naan Põllu nimelise stipendiumiga premeerib Estonia Selts iga nelja aasta tagant üht Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia laulu eriala üliõpilast eesti heliloojate vokaalteoste esitamise eest. Seekord osutus stipendiumi vääriliseks metsosopran ning Estonia ooperitrupi stipendiaat Karis Trass

Aastal 2019 omandas Karis bakalaureusekraadi klassikalise laulu erialal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Heli Veskuse käe all. Hooajal 2019/20 õppis ta Berliini Hanns Eisleri nimelises Muusikakõrgkoolis Anna Samuili lauluklassis. Ta on osalenud Bo Rosenkulli ja Hermann Keckeisi meistriklassides ning täiendanud end Kamal Khani ja Jon Thorsteinssoni juures. Trass on laulnud solistina Kiili Vanamuusikaansambli koosseisus ning laulis hooajal 2017/18 Savonlinna Ooperikooris. Lisaks muusikale on Karis Trass tegelenud tantsimisega ning treeninud end tantsutrupi Palestra koosseisus. Alates hooajast 2021/2022 on ta Rahvusooper Estonia stipendiaat.

2006. aastal Eesti Rahvuskultuuri Fondi juurde loodud Estonia Seltsi allfondist antakse välja Helmi Puuri, Klaudia Maldutise, Tiit Kuusiku ja Naan Põllu nimelisi stipendiume.