115. hooaeg lõpeb uuslavastusega „Ravel : Ravel“

/ marion leppik

Rahvusooperis jõuab täna publiku ette Maurice Raveli muusikal põhinev ning ooperit ja balletti ühendav lavastus „Ravel : Ravel“.

Lavaloo esimeses osas saab näha Raveli lüürilist lühiooperit „Laps ja lummutised“, mille toovad välja lavastaja Mart Kampus ning kunstnik-lavastaja Liina Keevallik. Teine osa, ballett „Hane-ema“ on valminud lavastaja Renate Keerdi käe all. „Ravel : Raveli“ muusikajuht on Arvo Volmer.

Lavastuse tegevus toimub teatrimajas, kus kõik esemed ootamatult ellu ärkavad. Lavastaja Mart Kampuse sõnul on lavastus väga vaatemänguline ja visuaalselt rikkalik – kogu aeg toimub midagi.

„Ravel : Ravel“ paneb punkti teatri 115. hooajale, mis oli üks viimaste aastate keerulisemaid. Pandeemia tõttu jäi hooajal ära 113 ning toimus 203 etendust (sh väljasõidud) ja teatrit külastas 59 297 inimest. Publiku lemmiklavastusteks olid sel hooajal ooper „Faust“, ballett „Anna Karenina“ ja muusikal „Viiuldaja katusel“. Hooaja viimaseks etenduseks on 20. juunil toimuv „Ravel : Ravel". 

Uut hooaega alustab Rahvusooper Estonia augustis, esimese uuslavastusena saab lavaküpseks Franz Lehári operett „Lõbus lesk“ Brasiilia lavastaja André Heller-Lopesi nägemuses, sellele järgneb juba sama kuu lõpus Vana Tallinn Gala raames Mozarti „Idomeneo“ Veiko Tubina lavastuses, mida on võimalik näha nii Tallinnas kui Tartus.

Eesti Rahvusballeti uue solistina alustab sügisel tööd senine nooremsolist Cristiano Principato, lisaks liituvad trupiga Tallinna Balletikooli vilistlased Maarja Praks, Daria Chuvargina ja praktikandina Chrissy Ly Peedu. Repetiitorina alustab tööd endine esitantsija Luana Georg.

Ooperitrupi stipendiaadina liitub estoonlaste perega metsosopran Karis Trass, kes lõpetas äsja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias magistriõppe 1. aasta. Eestlastest koosseisuväliste solistidena astuvad uuel hooajal publiku ette Katrin Targo („Lõbus lesk“), Monika-Evelin Liiv („Trubaduur“), Ain Anger („Faust“), Kai Rüütel („Tsaari mõrsja“), Mirjam Mesak („Don Pasquale“) ja Mati Turi („Krahv Luxemburg“). 

Rahvusooper Estonia tänab südamest oma publikut, samuti kõiki toetajaid, kellega koostöös sündis 115. hooaeg ning kellega koos läheme vastu uuele, 116. hooajale.

Rahvusooperi loominguline juht Arvo Volmer: „Sunnitud pausid on pannud meid oma tegevust kriitilisemalt hindama ja andnud võimaluse end täiendada. Vaimustav tunne, mis tekib eesriide avanedes ja muusika kõlades on hea tasu kannatuste eest, laskem sel vaimustusel end kanda ka läbi uue hooaja.“